تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSD





اگر با ما بوده باشيد تا به حال در چندين پست راجع به هارد ديسک مطالبي تقديم کرديم و در آينده نيز در اين راستا مطالبي ارائه خواهيم داد که البته به صورت سلسله وار به يکديگر مرتبط ميباشند. امروز در اين پست درباره تفاوت هاي بين خروجي ها در برد صحبت خواهيم کرد که منجر به تنوع در انواع هارد ديسک خواهد شد مثل IDE و SATA و SAS و SCSI و SSD …


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSD


هارد IDE



تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSD



طي سالها از 1986 اين نوع هارد از هارد ديسک هاي موجود بوده که شايد بعضي از کاربران نيز اصلا استفاده نکرده باشند ، کلمه IDE مخفف Integrated Drive Electronics ميباشد که به آن ATA يا PATA نيز اطلاق مي شود که اشاره دارد به Parallel Advanced Technology Attachment و کلمه Parallel به معناي موازي است يعني هارد موازي کاري مي کند منظور کابل هارد است که تقسيم کننده داده هاي Pins مي باشد اطلاعات را ارسال مي کند و از طرف ديگر همزمان دريافت مي کند اين اسم بعد از ظهور هارد SATA در سال 2003 بر آن اطلاق شد. انتقال داده ها در اين نوع هارد با سرعتي مابين 5 الي 133 مگابايت انجام مي گيرد.


 


کابل IDE



تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSD


 



کابل هارد IDE مخصوص ديتا به 46 سانتي متر مي رسد که از 40 PINS تشکيل شده و رنگ کابل سياه مي باشد همچنين کابل 80 PINS و سوکت مخصوص به آن روي مادربرد براي کامپيوتر به سه رنگ است ، رنگ سياه براي هارد اصلي MASTER و خاکستري براي SLAVE و آبي براي کنترل CONTROLLER که سه اتصال دارند.


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSDمادربرد Motherboard

معمولا اتصال آبي رنگ به مادربرد Motherboard وصل مي شود و بقيه اتصالات به همراه هارد اصلي مي توانند به مادربرد Motherboard و اسلات هاي موجود متصل شوند.


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSDکابل هارد ديسک

زماني که بيش از يک هارد ديسک به برد IDE متصل شود مثلا 4 تا به اين ترتيب مي شود؛ يکي از اين کابلها Primary است و ديگري Secondary و مي دانيم که هر کابلي هارد ديگري به آن مي تواند وصل شود لذا کابل اول Primary مي شود که به دو هارد متصل است که هارد اول Master يعني شماره 1 در کابل اول و اين هاردي است که شروع به بالا آمدن سيسم عامل مي کند و هارد دوم در کابل اول Primary در واقع Slave يعني شماره 2 ميباشد و مثل همين در کابل دوم Secondary که هم Master و هم Slave هست برقرار است اما زماني که کامپيوتر اقدام به خواندن هر يک از هارد موجود روي مادربرد مي کند از اين چهارتا به ترتيب ؛ هارد MASTER در کابل PRIMARY که شماره 1 ميباشد خوانده مي شود سيستم عامل به هر يک از هاردها در واقع به صورت A B C D شماره گذاري مي کند لذا به ترتيب HDA يعني هارد ديسک اول که سيستم آن را مي خواند و بعد هارد SLAVE روي همان کابل را مي خواند مثلا شماره 2 که HDB آن را مي خواند و به نسبت هارد MASTER در کابل دوم SECONDARY سيستم HDC و هارد آخري SLAVE در واقع HDD ميباشد که هارد چهارم است اين اطلاعات و اين ترتيب موقعه ايي که از کاربران لينوکس باشيم نياز است و نسبت به اين نوع هارد نرخ انتقال دادها ضعيف است نسبت به توسعه ايي که براي سيستم هاي کامپيوتر ايجاد شده لذا نوع جديد هارد SATA روي کار آمد.


هارد SATA


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSDهارد SATA

به خاطر سرعت دادن انتقال داده ها بين هارد و کامپيوتر اين نوع هارد در سال 2003 و يا اواخر 2002 ظهور پيدا کرد به اين هارد در سابق PATA مي گفتند که حرف P به کلمه Parallel اشاره دارد اما حرف S به کلمه serial دلالت دارد يعني پشت سرهم چون اين هارد خيلي خوب به صورت متوالي کار مي کند. چگونه است هاردي که به صورت توالي کار مي کند سريعتر از هاردي باشد که به صورت موازي کار مي کند؟ توازي يعني اينکه چند کار را در موازات يکديگر همزمان انجام مي دهد براي صرفه جويي در وقت در حاليکه توالي يعني يک کار شروع مي شود و بعد کار ديگر ، حالا چگونه است که توالي سريعتر از توازي کار مي کند؟ خواهم گفت.


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSDکابل ساتا

کابل IDE پهن و عريض است  چون حاوي زيادي pins ميباشد که مثلا به 40 تا مي رسد پس 20 pins داده ارسال مي کند و مابقي pins همزمان دريافت مي کند خوب حالا مشکل چيست؟اگر که اطلاعاتي در زمينه الکترونيک داشته باشيد مي دانيد که هر pin دريافت و ارسالي دارد به شکل سيگنالهاي الکترونيکي ، پس هر pin کار ميدان الکترونيکي را انجام مي دهد يعني هر ميدان الکترونيکي در اطرافش ميدان مغناطيسي توليد مي کند به اين معنا که هر pin زماني که دريافت يا ارسال داه ها را انجام مي دهد يک ميدان مغناطيسي دافعه يا جاذبه با ميدان مغناطيسي براي pin در کنارش توليد مي کند که موجب کاهش عملکرد کابل و سرعت انتقال داده ها خواهد شد لذا اين از دست دادني که ميدان مغناطيسي براي هر يک از pin با ديگري ايجاد مي کند به نسبت زيادي کاهش سرعت خواهد داشت اما کابل ساتا عرضش کاهش يافته و تعداد pins ها 7 تا شده 4 pins براي نقل داده هاست. در واقع کاهش سرعت به خاطر همان ميدان مغناطيسي است که ايجاد مي شود.


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSD

SATA

به نسبت هارد ساتا سرعت انتقال داده ها به 600 مگابايت مي رسد و کابل به 1 م مي رسد و بر خلاف کابل IDE يک هارد ديسک را حمل مي کند به همين خاطر خروجي هاي بيشتري از کابلهاي ساتا روي مادربرد دارند به طوري که هر خروجي يک کابل ساتا به يک هارد ديسک را در پي دارد اما در اينجا به جاي HDA يا HDB خواندنش روي سيستم به صورت SDA يا SDB ميباشد که S به SATA اشاره دارد.


مادربرد اتصالات هارد SATA را پشتيباني مي کند و همچنين هاردهاي IDE را ، و اگر مادربردي باشد که هر دو را پشتيباني نمي کند اينجا مي توان کابل را تبديل کرد.


هارد SCSI


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSDهارد SCSI

SCSI کلمه اختصاري Small Computer Systems Interface ميباشد که اشاره دارد به ورودي (سوکت) براي وصل شدن چاپگر يا هر ديسک ديگري يا اسکنر و هر چيزي که دسترسي و اجازه به اتصال براي خروجي SCSI را دارد. طراحي آن از طرف شرکت اپل ميباشد سرعت انتقال داده ها در سال 1986 به 5 مگابايت مي رسيد در واقع همان سالي که ظهور پيدا کرد همراه با امکان اتصال 8 هارد در خروجي واحد با کابلي که به 6م مي رسيد و الان به 640 مگابايت و کابل 12 م مي رسد و براي 16 هارد ديگر توسعه پيدا کرده است جالب اينکه در اين نوع هارد مي توان مستقيما به RAM متصل شد بدون در نظر گرفتن CPU البته براي سرورهاي زياد و پايگاه داده هايي بالا مناسب است و سازگاري با کاربر عادي ندارد و خيلي کم مادربردي پيدا مي شود که اين نوع هارد را پشتيباني کند لذا به کارت کنترل مخصوص SCSI يا SAS نياز هست. اين نوع هاردها از فن آوري Raid پشتيباني مي کند که در مطالب آينده به آن خواهم پرداخت.


هارد SAS


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSDهارد SAS

اين هارد توسعه يافته هارد قبلي است و SAS مخفف Serial Attached SCSI مي باشد سرعت انتقال در اين نوع هارد تقريبا 768 مگابايت مي رسد که نسبت به هر يک از هارد ديسک هاي قبلي سريعتر است و چرخش ديسک هاي اين هارد در هر دقيقه از عوامل اساسي تعيين کنند سرعت آن ميباشد به همين خاطر به طور مثال سرعت چرخش هارد ساتا بين 5400 تا 7200 RPM است در حالي که در هارد SAS تعداد چرهش ديسک ها 7200 تا 15000 RPM مي باشد. RPM يعني REVOLUTION PER MINUTE منتهي اين هاردها از نظر فضا نسبت به انواع قبلي کمتر و گران هستند و نياز به پاور قدرتمندي براي اجراء دارد به همين خاطر غالبا در سرورها مورد استفاده واقع مي شود و خيلي کم کاربري عادي هم استفاده مي کند اين نوع هارد از Hot plugging پشتيباني مي کند که امکان جدا کردن هارد از سيستم در اثناء کار وجود دارد مثل اينکه فلش وصل باشد بدون اينکه اطلاعات موجود روي آن از دست برود.


هارد SSD


تفاوت انواع هارد IDE و SATA و SAS و SCSI و SSDهارد SSD

SSD مخفف Solid State Drive ميباشد اين نوع هارد در مقايسه با هارد HDD سرعت بيشتري دارد و در انتقال داده ها از سرعت بالايي برخوردار است که بيشتر در ويندوز مورد استفاده قرار مي گيرد و اجراء برنامه و بازيها روي اين هارد خيلي سريعتر نسبت به HDD اجراء مي شوند. از نظر مصرف برق نيز بهتر کار مي کند و لذا باصرفه است که در لپ تاپها اين تاثير بيشتر نمود پيدا مي کند و وزن نسبتا کمي دارند.


 



مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

کسب درآمد از سایت‌های سرمایه گزاری و ارز های دیجیتال جمعیت آزاد اندیشان لرستان (شهرستان بروجرد) دبیر کل علی علائی خانه ارزهای دیجیتال آموزش برنامه نویسی Anthony دنیای از خوشمزه ها نیلوفرانه آناهید بانو معرفت